Kerkdiensten

jun
23
ds J.Th. Rozemuller
Aanvang: 09:30 uur

Vista-comité

 

Az Úr gondol ránk és ö megáld = De Here zorgt voor ons en Hij zegent ons.

Historie

Sinds mei 2002 heeft de GKv van Oldehove contact met de Gereformeerde Kerk in Vista (Roemenië).
Vista is een typisch oud Hongaars dorp met een Slavische naam wat ‘uitzicht’ betekent. Het dorp telt 800 inwoners waarvan 750 bij de Gereformeerde Kerk, 30-40 bij de 7e dag Adventisten en 10 bij de Orthodoxe Kerk horen. De kerk is in 1280 gebouwd. Het was toen een Katholieke Kerk (wat nog goed aan de muurschilderingen en plafondfresco’s is te zien). Na de Reformatie is de het een Gereformeerde Kerk geworden. Op dit moment is Zoltán Felházi predikant van deze kerk. Hij is getrouwd met Klara en samen kregen ze 2 kinderen, Zolika en Klárika. Toen ze in 2000 in Vista de pastorie betrokken was deze gemeente zowel geestelijk als materialistisch ‘kapot’ (zo schreef Zoltán dit in 2002 in een brief aan het comité). De pastorie moest eerst verbouwd worden een waterleiding aangelegd. Daarna begon het geestelijke werk in de gemeente. In die tijd zijn ze ook op zoek gegaan naar een hulp gemeente in Nederland. Door een bijzondere leiding van God is dit tot stand gekomen met de gemeente van Oldehove en zijn we erg blij met de contacten die we hebben.

Doel

Het doel van het comité is:

 • Bieden van geestelijke- en materiële ondersteuning. We geven giften voor de kinder- bijbelweek en het kinderkerstfeest. We kopen hiervoor ook versier- en spel(knutsel)materialen.
 • Sinds 2013 is het comité een onderdeel van de diaconie en houden we ons meer bezig met de zieken en de armen in Vista.
  - We hebben een ‘Groene Kruis’ opgezet met hulpmiddelen die in de pastorie bewaard worden. Heeft iemand een rolstoel, een looprekje, een rollator, een hoog-laagbed, een antidecubitusmatras, een paar krukken o.i.d. nodig dan wordt dit uitgeleend. Ook incontinentie materiaal leveren wij en wordt in Vista, waar nodig, uitgedeeld.
  - We hebben Bijbels en liedboeken gekocht voor in de kerk.
  - We kopen brood voor de gezinnen die om wat voor reden dan ook het ‘broodnodige’ niet voor hun gezin kunnen kopen.
 • Sinds 2012 zijn we met een betalende groep ‘Vrienden voor Vista’ begonnen. Deze groep betaald iedere maand een vrij te geven bedrag aan de diaconie waar wij o.a. het brood voor kunnen betalen en iets voor de zieken kunnen betekenen.
 • We staan jaarlijks op de braderie in Oldehove en verkopen bolchrysanten en paaseitjes voor Pasen. Dit geld komt op de rekening van de diaconie.
 • We helpen Vista met de bouw van een keuken in het Kolatavár (een Multifunctioneel centrum) waar t.z.t. van alles georganiseerd gaat worden en voor Vista een bron van inkomsten zal worden.
 • Ieder jaar vertrekt een groep uit Oldehove naar Vista, of andersom, om de onderlinge contacten te versterken. Het is iedere keer weer een geweldige ervaring om in Vista te zijn en de enorme gastvrijheid en hartelijkheid te mogen ervaren.
 • De KJV (jeugdvereniging) zorgt voor een jongen waarvan z’n moeder is gestorven en z’n aan alcohol verslaafde vader niet voor hem zorgt. De jeugd steunt hem d.m.v. acties, zodat hij naar een vervolgopleiding kan gaan en eten en een slaapplek heeft.

U leest dat we een hartelijke, meelevende groep zijn voor broeders en zusters uit een voormalig communistisch land. Ze hebben het moeilijk gehad in de tijd van dictator Ceausescu. Het leven van veel gezinnen is door hem veel verdriet bezorgt, doordat mannen uit Vista zijn vermoord na de bouw van zijn paleis. Het denken en handelen is daardoor verstoort en zit zo anders in elkaar dat we elkaar vaak moeilijk begrijpen. We weten natuurlijk dat je altijd te maken hebt met een andere cultuur waar anders gedacht en gehandeld wordt. Het houdt ons scherp en we zijn blij dat we als broeders en zusters naar elkaar mogen omzien en dat God ons (soms langs hele bijzondere wegen) middelen geeft om te helpen.

Steun

We hopen dat u ons blijft steunen door iets te kopen van de acties of eens een gift te storten op de rekening van de diaconie (o.v.v. gift voor Vista). Misschien wilt u ‘Vriend van Vista’ worden na het lezen van dit verhaal. Neemt u dan gerust contact op met één van de leden van het comité. We hebben het geld nodig om Vista te blijven helpen.

Het comité

Banknummer:  NL17RABO03486.06.400 t.n.v. Diaconie GKV Oldehove o.v.v. Oldehove-Vista

Het emailadres is: Mail naar... (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

loadmodule mod_kerkgroeplink,Vistacomite

NGK de Zaaier

  Julianastraat 25
9883 PS OLDEHOVE
  0594-591866
  scriba@dezaaier-oldehove.nl